Czym zastąpić ryby ?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie płynie z ciągłego stosowania rygorystycznych diet wykluczających pewne składniki pokarmowe. Nie tylko zagrażają one zdrowiu, uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również stanowią przeszkodę na drodze do odzyskania zgrabnej figury. O wiele więcej korzyści daje prawidłowo zbilansowany jadłospis, dostarczający wszystkich składników odżywczych, w tym również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chociaż cennym źródłem tych ostatnich są ryby, wiele osób za nimi nie przepada. W takiej sytuacji trzeba uwzględnić w diecie inne produkty zawierające kwasy omega- Wybór jest na tyle duży, że osoby unikające spożywania ryb na pewno znajdą coś dla siebie. Na stałe warto włączyć do jadłospisu oleje roślinne, orzechy i siemię lniane. Olej lniany lub słonecznikowy nadaje się do dań podawanych na zimno. Z kolei rzepakowy posłuży do gotowania, pieczenia czy krótkiego smażenia. Cenne kwasy tłuszczowe znajdują się też w oliwie z oliwek , awokado, nasionach chia, pestkach dyni czy słonecznika.