Jak powstaje herbata czerwona ?

Herbata czerwona powstaje dzięki krótkotrwałej fermentacji liści herbacianych, co nadaje jej charakterystyczny ziemisty aromat. Dla osób odchudzających się najbardziej wartościowy jest napar z pu-erh. Napój nazywany „zabójcą tłuszczu”pobudza pracę jelit, ogranicza syntezę tłuszczu i jego odkładanie oraz poprawia przemianę materii. Herbata czerwona skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za powstawanie uszkodzeń w DNA powodujących rakotwórcze mutacje. Ważnymi jej zaletami są także: poprawa koncentracji, usprawnienie krążenia, obniżenie cholesterolu we krwi, oczyszczenie wątroby z toksyn i regulację pracy woreczka żółciowego. Warto pić ją również ze względu na zawartość wielu istotnych dla zdrowia mikroelementów i witamin, oraz substancji aktywnych takich jak: polifenole, enzymy i olejki eteryczne. Zaparzać herbatę należy 5-7 minut dla wydobycia wszystkich walorów. Z pewnością jest doskonałym dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety i pozwala poprawić efekty odchudzania. Jednak picie jej bez zmiany trybu życia raczej nie przyniesie istotnych zmian wagi.